Na lang aarzelen heb je dan toch een zin op papier gekregen. Maar die zin moet toch echt weer anders. Moet echt. Moet gewoon. Dus loop je vast in faalangst. Wat nu? Ik heb geen faalangst en deel graag mijn tips.

Laatst deed ik een kleine rondvraag via mijn Instagram-stories. Ik vroeg aan mijn volgers of ze wel eens faalangst hebben. Nou en of! Blijkbaar heeft faalangst op veel mensen invloed. En ja, ook op schrijvers en ondernemers. Maar liefst 92% van de mensen die reageerden gaf aan dat ze wel eens faalangst hebben.

En het gekke is: ik behoor zelf niet langer tot die groep. Ik wil daarmee natuurlijk niemand ondermijnen of een slecht gevoel geven, maar het blijft me verbazen hoe veelvoorkomend faalangst is. Aan de hand van mijn poll stelde ik drie vervolgvragen.

Vraag 1: waardoor komt je faalangst?

De oorzaken van faalangst zijn divers. Als je het ondervindt, zijn de volgende oorzaken misschien herkenbaar voor je:

 • Ik leg mijn eigen lat te hoog en ben vervolgens bang om die niet te halen.
 • Ik zet mezelf klem met mijn gedachten.
 • Ik heb in vlagen faalangst vanwege mijn hormonen en daarna wordt het weer minder.
 • Ik was vroeger zogenaamd de kneus in de klas. Ik werd gepest en buitengesloten en dat maakte me onzeker.
 • Ik wil altijd goed presteren, want ik wil echt het beste voor anderen.
 • Ik zie zo goed ‘hoe het moet’ dat ik daar onmogelijk aan kan voldoen.
 • Ik groeide op met een narcistische ouder en was nooit goed genoeg.
 • Ik denk anders dan het systeem van mij vraagt. Ik presteer daardoor niet snel hoog als er veel kaders zijn.

Vraag 2: hoe verminder jij je faalangst?

Niet alle oplossingen zijn op de lange termijn positief. Dit zorgt ervoor dat je gaat internaliseren en extra gestrest kunt raken. Van minder constructief naar heel constructief:

 • Ik ga excuses verzinnen voor waarom ik iets niet zou kunnen.
 • Ik ga de confrontatie aan.
 • Ik wil dan even fijn in mijn comfortzone blijven.
 • Ik ga op zoek naar succeservaringen.
 • Ik probeer mijn doelen reëler te maken en niet te veel stappen vooruit te denken.
 • Ik bedenk me dat mijn potentie niet gemeten kan worden door een gekaderd systeem en realiseer me waartoe ik buiten deze kaders in staat ben.
 • Ik zorg voor rust en ga lekker in bad met badolie, een wijntje en iets lekkers!
 • Ik weet waarvan ik kan genieten en kan op de steun van mijn grote liefde rekenen.

Vraag 3: welke invloed heeft faalangst op jouw ondernemerschap?

Sommige ondernemers hebben veel meer faalangst dan andere. Op volgorde van veel naar weinig faalangst:

 • Ik krijg gewoon geen zin om mezelf online te laten zien. Want ik ben erachter gekomen dat er al zo veel ondernemers zijn die doen wat ik doe, terwijl zij veel meer ervaring hebben.
 • Ik verlies er gewoon veel tijd mee. Achteraf denk ik: mijn bedrijf loopt wel en is dus echt wel goed, maar ik ga heel stellig voor 100% en niet voor 95%. Ik ben als ondernemer extreem perfectionistisch.
 • Ik vind het lastig om nieuwe diensten te ontwikkelen. Vooral als ik begin. Als ik nou eenmaal bezig ben, dan gaat het gelukkig!
 • Ik heb steeds hooguit een paar uurtjes last van faalangst.

En dan nu de grote hamvraag: waarom heb ik geen faalangst? Ik deel graag mijn 11 tips.

Ik heb geen specifiek recept voor je om van faalangst af te komen omdat de oorzaken ervan zo verschillen. Was het altijd maar gesneden koek en gebakken taart. Zeker voor heftige oorzaken zoals als kind gepest of verwaarloosd zijn is doorgaans meer nodig dan een betrekkelijk simpel lijstje met tips. Zoek in dat geval aanvullende begeleiding, want leven en ondernemen met faalangst is vaak geen pretje. En intussen kun je natuurlijk aan de slag met mijn 11 tips.

 1. Ga eens op je eigen tribune zitten (zie ook de coverafbeelding van dit artikel). Wat voor positieve eigenschappen kun je van jezelf benoemen?
 2. Blijf intellectuele prikkels zoeken, want ze brengen nieuwe ideeën en inspiratie voor het ondernemerschap en schrijverschap.
 3. Duik in het diepe en vraag jezelf af: wat is nou het ergste dat er kan gebeuren als ik deze uitdaging aanga?
 4. Probeer eens wat nieuws: is er een onderwerp, vaardigheid of vakgebied waarin jij je graag zou willen laten bijscholen? (Kijk hier eens als vertalen je interessant lijkt.)
 5. Zet je persoonlijke doelen eens op een rijtje. Maak een inschatting van hoe je die gaat bereiken. Accepteer dat je jouw planning gerust ruimer mag maken.
 6. Durf vernieuwende ideeën verder uit te werken. Als iets nog niet bestaat, betekent dat niet dat er geen doelgroep voor bestaat en dat er geen vraag naar is. De doelgroep is dan simpelweg nog niet geactiveerd. (Met deze gedachte besloot ik om een verkorte vertaalopleiding voor carrièreswitchers te ontwikkelen.)
 7. Dat je altijd buiten je comfortzone moet stappen is een grote mythe. Het is je gegund om met comfort te doen wat je graag doet. Zet daarom voor jezelf eens op een rijtje wat je graag doet, waar je talenten liggen en hoe dat je onderneming, schrijverschap of andere carrière ten goede kan komen.
 8. Gun jezelf van harte je genietmomentjes. Als jij bijvoorbeeld in bad goed tot rust komt of buiten lekker uitwaait, zorg er dan voor dat je dit lekker vaak doet!
 9. Als het kan, kun je zaken die je vervelend blijft vinden ook uitbesteden. Als je door faalangst niet zo productief bent in je online uitingen, overweeg deze dan (deels) uit te besteden. (I’ve got your back.)
 10. Leer van andermans succes ter inspiratie voor je eigen succes, maar zet jezelf niet klem door andermans succes te kopiëren. Jij bent iemand anders en wat jij als succes beschouwt mag dus ook anders zijn. Om hier even los te komen van de traditionele definitie van succes: zorg dat je identiteit niet verloren gaat in het door jou nagestreefde succes. (Je diensten zijn uniek, puur omdat jij ze aanbiedt.)
 11. Vermijd de krabbenmand: maak jezelf los van mensen die maar al te graag hun niet al te aardige mening willen geven over wat jij de wereld te bieden hebt. Ze zijn vaak jaloers, verongelijkt of ze passen gewoon niet bij je.

Ik houd bij elke vorm van samenwerking rekening met faalangst.

Ik nodig je uit om je faalangst bespreekbaar te maken en je eigen drempels te overwinnen. Ook in mijn gratis vertaaltest en mijn vertaalopleiding Engels-Nederlands houd ik er rekening mee.

Maak een afspraak

Schrijf je in voor inzichten en extra’s

Ontvang je graag artikelen, evenementen, programma’s, inzichten en inspiratie van Green Writing® in je inbox? Schrijf je dan in. Je gaat door je in te schrijven akkoord met de privacyverklaring.